Als een trompet en een gitaar dezelfde toon spelen klinken beide instrumenten toch niet hetzelfde. Je kan ze duidelijk van elkaar onderscheiden. Dan ben ik natuurlijk benieuwd hoe dat komt. Een groot deel van het antwoord is: ‘boventonen’.

Wanneer je op een intrument een C speelt, klinkt niet alleen die C. Er klinken meerdere tonen mee, de zogeheten ‘boventonen’. In deze video legt Andrew Huang daar een en ander over uit.

Wat ik zelf een heel interessant stuk vind is ergens vanaf 6:45 wanneer hij laat horen hoe de combinatie en sterkte van boventonen de klankkleur geeft die doet denken aan bepaalde instrumenten. Dit maakt hij ook visueel door letterlijk boventonen in te tekenen in een synthesizer.

‘Boventonen’ is zo’n onderwerp dat in de muziekles als term wel voorbij komt, maar niet persé ook een praktische toepassing krijgt. Terwijl begrip hiervan enorm kan helpen bij het maken van sounds/toon en ook kan helpen bij het plaatsen van instrumenten in een arrangement. Het is immers erg bepalend voor het frequentiegebied waarin een instrument voornamelijk klinkt en in hoeverre een klank ‘door de mix prikt’.